Saturday, July 30, 2011

Cum să nu strici Windowsul în 5 paşi simpli

Acum câţiva ani, reinstalăm Windowsul aproape lunar. Era perioada cu Internet Explorer şi viruşii aferenţi. Am trecut apoi la Firefox şi lucrurile s-au mai liniştit. Am învăţat însă câteva lucruri bune de ţinut minte despre Windows:

    1. Nu intra pe siteuri dubioase (warez, pr0n) fără a te proteja cu un antivirus.Ştiu, e un sfat vechi, dar e încă util. Culmea, dincolo de malwareul care vrea să se instaleze automat, există viruşi şi în crackurile descărcate de pe aceste siteuri. Un utilizator neexperimentat va instala fără să clipească o asemenea mizerie şi apoi se va întreba de ce prietenii lui primesc mailuri de pe adresa lui. Sau, cazul şi mai amuzant, celebrul “free pron”, dar care necesită instalarea unui codec suplimentar, care nu mai codec nu.
    2. Nu instala programe de care nu ai nevoie. Pare redundant, dar când văd prieteni care îşi instalează toată suita Adobe sau Office doar pentru că o pot procura gratuit mi se face rău. N-am avut niciodată instalat Excel sau Acces, pentru simplul motiv că ne-am avut niciodată treaba cu ele. Asta e valabil pentru orice program.
    3. Foloseste un browser sigur. acum câţiva ani, majoritatea virusilor de pe net se instalau automat, beneficiind de faptul că IE nu protesta în nici un fel. Între timp şi-a mai revenit, dar parcă tot mai bune sunt browserele care nu sunt nativ instalate în windows.
    4. Nu da “next” fără să te uiţi. O altă greşeală comună, toţi instalăm programe fără a ne uita atent la ce facem. Ştiind asta, oamenii care fac bani din mizerii au inclus spyware, adware şi malware în softurile utile. Gen codec packs. Da, sunt o căruţă de asemenea programe pe dc++ sau pe siteuri de download, cu titluri atractive de genul “ultimul codec pack, are tot ce trebuie ca să vezi toate filmele”, “cel mai tare skin de winamp”, şi care au incluse şi progrămele ajutătoare.
    5. Foloseşte un soft de curăţat. Glary Utilities sau CCleaner sunt foarte bune şi sunt gratuite. O dată pe săptămână sau pe luna nu strică să le rulaţi, să cureţe junkul pe care îl produce windowsul sau browserele.

    Vrei sa fii la curent cu articolele publicate ? ABONEAZA-TE ACUM ! Nu te costa nimic

    comments

    1 Responses to "Cum să nu strici Windowsul în 5 paşi simpli"
    Florin Preda said...
    August 4, 2011 at 6:02 AM

    Daca toti internautii ar fi stiut acesti 5 pasi inainte sa se "joace pe net" ar fi fost excelent :)


    Post a Comment