Sunday, January 1, 2012

virus de tip rootkit bancar

Pentru utilizatorii de Windows, luna trecută a fost identificat primul program periculos de tip rootkit bancar, care ţinteşte sistemele de operare pe 64 de biţi (Rootkit.Win64.Banker). Acesta fura datele de autentificare ale utilizatorilor (username şi parolă) pentru sistemele de plăţi online. În timpul atacului, aceştia erau redirecţionaţi către pagini de phishing, care imitau elementele grafice ale unor bănci foarte cunoscute.
De asemenea, în mai, a revenit şi troianul ZeroAccess, care acum funcţionează şi pe 64 de biţi. Computerele sunt infectate printr-un atac de tip „drive-by” (vizitarea unor site-uri legitime, dar compromise de infractorii cibernetici), care facilitează descărcarea unui backdoor pe 32 sau 64 de biţi, în funcţie de arhitectura sistemului infectat.
Nu în ultimul rând, luna trecută a marcat o nouă serie de atacuri informatice asupra reţelei Sony Playstation – pe 20 mai site-ul thailandez al companiei Sony a fost compromis, drept rezultat o pagină de phishing care ţintea cardurile de credit ale utilizatorilor din Italia a fost hostată pe hdworld.sony.co.th. În plus, pe 22 mai, site-ul grecesc SonyMusic.gr a fost atacat, oferind acces public la o bază de date ce conţinea informaţii despre utilizatori, precum numele lor reale, nickname-uri şi adrese de e-mail.
În analiza privind evoluţia atacurilor informatice în 2011, redactată de experţii Kaspersky Lab la sfârşitul anului trecut, aceştia au anticipat tendinţa infractorilor cibernetici de a fura orice fel de informaţii legate de utilizatori. Din păcate, incidentele recente care au în centru compania Sony confirmă aceste predicţii.
La momentul actual, securitatea informatică reprezintă o problemă delicată pentru companiile care oferă servicii precum PSN sau iTunes, deoarece acestea deţin informaţii confidenţiale despre utilizatori. Legislaţia ce reglementează protecţia acestor informaţii nu este întotdeauna foarte bine definită, de aceea utilizatorii trebuie să fie foarte atenţi ce servicii accesează şi căror companii le încredinţează datele personale. Atacurile informatice asupra Sony au fost bine planificate şi executate şi, cu siguranţă, vor mai urma şi altele asupra unor servicii similare.

Vrei sa fii la curent cu articolele publicate ? ABONEAZA-TE ACUM ! Nu te costa nimic

comments

0 Responses to "virus de tip rootkit bancar"

Post a Comment