Thursday, October 13, 2011

Asamblarea unui sistem în 5 pași simpli

Cum săptămâna asta am fost destul de ocupat, nu am avut timp să răspund la toate mail-urile primite. Am primit vreo 3 mail-uri în care sunt întrebat cum se montează anumite chestii pe o placă de bază, drept urmare, am făcut acest mic ghid, care sper că vă va fi de folos și vă va răspunde la întrebările
voastre.
Pasul 1: Pregătirea carcasei
Asamblare calculatorAici este simplu. Se desface carcasa, mai exact capacul din partea dreapta, adică în sensul celălalt față de locul unde este amplasat backpanel-ul. Pentru cei ce nu cunosc termenul, backpanel-ul este acel panou prin care puteti conecta perifericele la placa de bază.
Acum se montează backpanel-ul, potrivind plăcuta de aluminium pe carcasă, în spațiul destinat eu și împingând cu putere până face „clinc”. Cam asta este tot până aici.
Mai departe, vom atașa șuruburile speciale din cupru sau aliminium, pe care vom fixa placa de bază pe carcasă, având rolul de distanțiere. În cazul în care nu atașați aceste șuruburi, și puneți direct placa de bază pe carcasă, există posibilitatea să facă scurt și să prăjiți placa de bază, și vi-o spun din propria experiență. Nu le uitați! Le înfiletați ușor, la mană, în cazul în care nu aveți o șurubelniță specială, hexagonală, deoarece le veți strânge suficient de tare atunci când veți atașa placa de bază pe ele și veți folosi alte șuruburi pentru a o fixa.
Carcasa acum este pregătită și vom trece la montarea plăcii de bază pe carcasă.
Pasul 2: Montarea plăcii de bază pe carcasă
Înainte să atașați placa de bază de carcasă, ar trebui mai întâi să atașați procesoul pe ea pentru a vă ușura munca. Deasemenea, la procesoarele Intel (Socket 775, 1155, 1156 sau 1366) vă va fi imposibil să prindeți procesorul pe placa de bază, în cazul în care aceasta este deja pusă pe carcasă. De regulă, procesoarele AMD au un suport de prindere al coolerului mai ușor și merg prinse și pe placa de bază deja montată pe carcasă, însă eu nu recomand acest lucru.
Atașarea procesorului pe placa de bază trebuie făcută cu o foarte mare finețe deoarece în cazul procesoarelor AMD, dacă îndoiți sau rupeți vreun pin, acesta este distrus. Toate procesoarele au un semn (O săgețică) într-un colț, ce vă indică modul în care trebuie să-l atașați pe placa de bază (Bineînțeles, și plăcile de bază au acest semn). Aveți grijă și nu forțați în cazul în care nu intră lejer. Odată atașat, trageți acea “manetă” de protecție și vom trece la așezarea coolerului.
AMD Athlon X2 250Coolerul se prinde ușor, însă diferă de la socket la socket. Socketul AM2/AM3 de la AMD are cel mai simplu sistem de prindere și puteți observa din imagini. În cazul procesoarelor Intel, pe socket 775/1155/1156/1366, prinderea este puțin diferită și mai greoaie. Având 4 colțuri, va trebui să apăsați colțurile opuse pentru a fixa coolerul pe procesor. Mare atenție! Apăsați cu putere și chiar dacă veți sesiza o mică deformare a plăcii de bază, nu este nicio problemă. Nu vă temeți.
Acum, puteți atașa placa de bază pe carcasă și să o fixați cu șuruburile venite odată cu carcasa.
Pasul 3: Atașarea cablurilor carcasei pe placa de bază
Probabil asta este cel mai greu lucru însă l-am mai explicat o dată, deasemenea, v-am făcut și niște schițe și este foarte ușor de înțeles acest pas. Totuși, mă voi repeta și vă voi prezenta câteva noțiuni esențiale.
Întotdeauna, atașați MINUSUL cablurilor (USB/Panel) către PINUL LIPSĂ. Minusul este reprezentat de firele de culoare Albă sau Neagră (La unele carcase vechi mai este și de culoare Galbenă).

Pasul 4: Montarea componentelor
Memoria RAM: Memoria RAM are un sistem de prindere banal. Tot ce trebuie să faceți este să poziționați memoria în funcție de crestătura respectivă și să o împingeți cu putere până urechile din extremități se închid și fac “clanc”. Simplu.
Kingmax DDR3 4GBAtenție ce memorii cumpărați pentru că sunt de vreo 3 tipuri (Excluzând memoriile foarte vechi SDRAM). Ele sunt DDR1, DDR2 și DDR3. Toate sunt diferite și nu sunt compatibile una cu cealaltă, asta însemnând că nu vor intra pe placa de bază. Atenție la ce cumpărați. Mai întâi se cumpără placa de bază, iar restul componentelor se vor cumpăra în funcție de aceasta.
Placa video: Există două tipuri de plăci video: PCI Express și AGP. În exemplul meu, am folosit o placă video pe PCI Express. Pentru a le diferenția mai ușor, o placă video pe PCI Express are o singură crestătură (Una mai mică) iar plăcile video pe AGP, model mai vechi, au două crestături. Deasemenea, nici ele nu sunt compatibile una cu cealaltă.
Nvidia GeForce GT520Placa video se montează în slotul destinat ei, de regulă este unul de culoare Albă, Albastră sau mai rar, Neagră, în timp ce placile AGP, de regulă cu un slot de culoare Maro. Placa se înfige în slotul ei, se trage siguranța și se prinde șurubul pentru a o fixa. Simplu.
HardDisk-ul și DVDRW-ul: Acestea se prind în sloturile destinate lor, le puteți observa din imaginile atașate, se prind cu șuruburile lor și atâta tot. Nimic complicat.
Pasul 5: Alimentarea plăcii de bază și a componentelor
Placa de bază are două alimentări: Una în 4 pini și alta mai lată în 20/24Pini. Spun 20/24 deoarece de regulă această alimentare vine cu 24 de pini, însă ultimii 4 pini, se pot detașa, pentru a alimenta plăcile de bază mai vechi.
HardDisk-ul și DVDRW-ul au două tipuri de alimentări: SATA sau MOLEX. Sata, este acea alimentare subțire și lată, ca cea din exemplul meu. Molexul este acea alimentare ce prezintă 4 pini. Alimentați componentele cu cablurile corespunzătoare, în funcție de model și cerințe.
Aranjarea cablurilor
Atenție la cabluri, aranjați-le într-un fel, astfel încât să nu intre vreun cablu la procesor, mai exact la coolerul acestuia să-l blocheze. Spre exemplu, eu folosesc BRIDE pentru a prinde toate cablurile frumos, pe carcasă.
Gata, asta a fost tot!
Ce a fost mare lucru? În 10-15 minute cu ceva antrenament, veți putea asambla o unitate, adică, mai rapid decat ați stat să citiți acest articol probabil. Sper să vă fi lămurit.

Vrei sa fii la curent cu articolele publicate ? ABONEAZA-TE ACUM ! Nu te costa nimic

comments

0 Responses to "Asamblarea unui sistem în 5 pași simpli"

Post a Comment