Thursday, October 13, 2011

Montarea unei plăci de bază pas cu pas

Pentru că sunt conștient că pentru unii, este un mister ce se află într-o carcasă de computer de altfel, nici nu-i interesează ce se află și contează doar să funcționeze, după ce un client a adus la sediul firmei unde lucrez unitatea deoarece a încercat să schimbe placa de bază și ghiciți… nu a știut să o
pună la loc sau să conecteze cablurile pe ea.
Acest articol nu este făcut în scopul de a jigni pe cineva deoarece nu știe să-i “dea viață” unui calculator ci are doar scop informativ pentru cei ce vor să-și schimbe unele componente sau pur și simplu să-și mai curețe unitatea.

Montarea plăcii de bază pe carcasă

Montarea este foarte simplă. Tot ce trebuie să aveți în vedere în primul rând este să nu puneți placa de bază direct pe carcasă fără acele distanțiere. Distanțierele sunt niște chestii din plastic sau șuruburi din aluminium ce se înfig în carcasă pentru a ține placa de bază distanțată de carcasă pentru a nu face contact direct cu ea, pentru a nu o prăji.

Montarea procesorului pe placa de bază

Aici trebuie să aveți mare atenție mai ales pentru procesoarele non-LGA (Adică procesoarele ce au pini) să nu cumva să îndoiți vreunul. Majoritatea procesoarelor au și un semn într-un colț pentru a ști cum să-l poziționați în soclul lui și mare atenție să nu-l forțați. El trebuie să intre lejer și apoi prins cu clemele sale.
Peste el, se așează radiatorul împreună cu coolerul, ce în prealabil i s-a aplicat pastă siliconică termoconductoare. Se prinde pe placa de bază în funcție de suportul de prindere al fiecăruia în funcție de socket. Nu este o mare chestie.
Montarea memoriilor și a perifericelor
În funcție de soclu DDR1, 2 sau 3, memoriile se schimbă extrem de rapid doar detașând clemele de susținere și eliminarea lor. Este simplu.
Placa video deasemenea, are socluri speciale, PCI Express 16X ori 2.0 sau AGP, pentru plăcile de bază mai vechi. Și ele se schimbă foarte ușor.
În apropierea plăcii video sunt soclurile acelea albe, PCI unde puteți atașa alte periferice gen placă de captură, placă de sunet, placă de rețea și alte minunății. Se înlocuiesc la fel de rapid.
Toate perifericele, le veți pune după montarea plăcii de bază pe carcasă. Excepție de la regulă face procesorul ce nu mai poate fi prins după atașarea plăcii de bază la carcasă.

Montarea cablurilor pe placa de bază

Aici intervine marea problemă, unde mulți intră în panică. Dacă îi dați un minim de importanță și atenție, veți vedea că de fapt este foarte ușor. Să începem.
  • Atașarea cablurilor USB
Pe placa de bază, veți găsi niște pini, lângă care va scrie USB sau Universal Serial Bus ori USB1, USB2 etc. Multe carcase, vin cu cablurile USB deja lipite într-una singură, astfel, vă este foarte ușor de introdus și nu vă voi vorbi despre asta. Vă voi prezenta doar cablurile care vin despărțițe.
Imaginea de mai jos o să vă explice totul.
  • Atașarea cablurilor PANEL
Cablurile PANEL sunt acele fire care vă oferă posibilitatea de a porni calculatorul, de a-l reseta sau de afișare a ledurilor de funcționare PC respectiv funcționare hard disk (Ledul roșu).
Rețineți:
Toate cablurile trebuiesc orientate cu – (Minusul) în DREAPTA. Exemplu: Dacă luăm cablul Power Switch, are două fire, – și + sau negru și altă culoare. Minusul, adică negrul, trebuie orientat în partea DREAPTĂ mereu, adică spre pinul LIPSĂ. Așa procedați și cu restul.
  • Atașarea cablului Audio
Spre deosebire de mufele USB și PANEL, la Audio, toți contacții se atașează pe VERTICALĂ. Atașarea cabului audio este relativ simplă și totul se poate explica privind desenul de mai jos. Cablul Ground-Mic trebuie orientat pe verticală astfel încât Ground să vină sus și Mic să vina jos.
  • Atașarea cablurilor de la Sursă respectiv Procesor
Aici e foarte simplu și de asta am lăsat totul la sfârșit. Coolerul de la procesor are o mufă albă în 3 sau 4 pini ce se conectează undeva lângă procesor și are o denumire banală de CPU Fan. Cablurile pentru alimentarea sursei sunt două la număr, unul în 20/24 Pini, vizibil unde se poate conecta și unul în 4/8 pini, care se contectează undeva în apropierea procesorului.
Restul cablurilor, IDE ori SATA, sunt ceva banal și se poate observa cu ochiul liber unde se pot introduce deoarece fiecare are compartimentul său pe placa de bază.
În incheiere:
Sper să vă fie de folos aceste informații și deasemenea sper că acum veți ști cum să vă descurcați cu o placă de bază dacă până acum nu știați.

Vrei sa fii la curent cu articolele publicate ? ABONEAZA-TE ACUM ! Nu te costa nimic

comments

0 Responses to "Montarea unei plăci de bază pas cu pas"

Post a Comment