Sunday, October 23, 2011

Windows 8 Developer Preview

AM instalat Windows 8 developer preview intr-o masina virtuala (Oracle Virtual Box) si m-am dat un pic pe el (10 min). Trebuie sa spun ca nu am fost foarte impresionat. E adevarat ca nu e nici macar de versiunea Beta, dar in afara de interfata noua si ribon pentru Windows Explorer nu am vazut nimic. E un Windows 7 cu ceva modificari la interfata. Nimic impresionant. Mi-a scapat ceva oare?
Astept sa vad ce tehnologii noi ne va oferii Windows 8 (securitate, management,
functionalitati).
Au anuntat deja oficial că acest build (Developer Preview) este exact ceea ce îi spune numele: un developer preview. Asta înseamnă că nu e un build ”feature-complete” (Windows 8 e totusi încă într-o fază pre-beta), ci se axează pe expunerea noilor API-uri si a tool-urilor de development pe noua interfață Metro.
Personal, lucrurile care mi se par interesante legat de ce va aduce Windows 8 sunt următoarele:
  • Suport Hyper-V în guest -
  • Windows Store
  • Suport USB 3.0
  • Noi metode de autentificare - spre exemplu vei putea să schitezi gesturi (click, drag) pe o poză în mai multe locuri în loc de a introduce o parolă; a fost arătat un demo cu asa ceva în keynote-ul de la Build
  • Windows To Go - posibilitatea de a rula Windows de pe un memory stick
  • Functiile de Refresh si Reset  care îti permit să faci mai ușor un restore fără să trebuiască să reinstalezi sistemul de operare. E un fel de SystemRestore on steroids.
  • Conturile care acum le poti lega la un Windows Live ID si astfel îti poti sincroniza automat setările si fisierele între sisteme.
De interfata Metro încă nu stiu ce să zic, prefer să nu mă pronunț până nu apare versiunea finală. Iar adăugarea unui Ribbon interface la restul aplicațiilor (ex. Windows Explorer) e binevenită.

Inca nu avem ce vedea (consumeri sau administratori) si nu ne putem face decât cel mult o primă impresie, dar nu o părere. Nu este deloc relevant ce se vede în această versiune, decât pentru unele categorii de developeri.
Poate după beta putem vorbi despre ceva care are sanse să sugereze (măcar până la un punct) ce va fi în Release Candidate. si de acolo până la versiunea finală va mai fi un pas destul de important.
Am urmărit atent ce s-a scris pe blogul oficial Building Windows 8, dar si nenumăratele discutii de pe Internet, purtate în jurul noului design (METRO UI) si mai ales în zona pro sau contra eliminării meniului Start similar celui din Windows 7 si a înlocuirii acestuia cu Tile Start Screen . Aceasta este o dezbatere foarte interesantă, atât pentru consumeri, cât si pentru cei din zona business sau sysadmini din punctul de vedere al randamentului interfetei la lucrul cu periferice clasice (mouse, keyboard si nu touch screen). Ca administrator sau ca power user nu mă văd gesticulând pe un monitor atâta vreme cât interfața nu îmi dă randamentul necesar executării operatiilor de rutină zilnice. Din nou, poate e o discutie prematură si irelevantă în acest punct. Poate că nu.
Până acum, caracteristicile noi importante sunt, după mine: protectia antimalware de la boot, viteza mare de boot, consumul redus de resurse (desi la capitolul RAM sunt controverse din cauza reducerii consumului prin comasarea blocurilor identice de memorie într-unul singur si alocarea dinamică de copii la cerere pentru fiecare program, de exemplu) si migrarea setărilor personalizate între dispozitive prin intermediul Live ID.

Vrei sa fii la curent cu articolele publicate ? ABONEAZA-TE ACUM ! Nu te costa nimic

comments

0 Responses to "Windows 8 Developer Preview"

Post a Comment