Sunday, January 9, 2011

lucrati in siguranta pe computer si contracarati amenintarile virtuale

Virușii, aplicațiile tip „Trojan horse” și viermii („worms”) sunt programe malițioase scrise de adolescenți sau de tineri – sau chiar de persoane mai în vârstă care au aceeași mentalitate – care simt o nevoie disperată de a-i impresiona pe alții.
Oamenii s-ar putea să nu fie prea impresionați, însă virușii pot fi foarte distructivi. Virusul MyDoom trimis pe e-mail în 2004 a costat companiile circa 250 milioane $, ca pierderi în productivitate și cheltuieli legate de suportul tehnic – companiile mici și mijlocii fiind cele mai afectate. Acum câțiva ani, virusul Melissa s-a multiplicat în toată lumea, cauzând pierderi de peste 80 milioane $. FBI a găsit responsabilul: David Smith, un programator de 30 de ani, care a primit 20 de luni de închisoare.
Dacă nu doriți să fiți o victimă, trebuie să știți aceste lucruri. Astăzi, aproape toți virușii ajung în computer via e-mail. Este posibil totuși să fiți infectat doar prin vizitarea unui site Web. Deși este destul de rar, acest lucru mi s-a întâmplat cu câteva săptămâni în urmă. Căutam un subiect pentru emisiunea mea de la radio și am dat peste un site cu instrumente dedicate hackerilor. Am intrat pe acest site și în câteva secunde programul meu antivirus m-a atenționat, spunându-mi că tocmai a prevenit intrarea unei aplicații „Trojan” în sistem.
Dar, de obicei, virușii vin ca atașamente e-mail. Titlul — "I love you," "Naked Wife" sau "AnnaKournikova," de exemplu — trebuie să îl tenteze pe receptor să deschidă atașamentul. În lumea hackerilor, acest lucru poartă numele de „inginerie socială”. Programul virus începe să ruleze în momentul în care deschideți atașamentul. Cele trei tipuri de programe malițioase sunt denumite, în general, viruși. Un program malițios poate avea caracteristicile unui virus, unei aplicații tip „Trojan horse”
sau „worm”, sau chiar ale tuturor. Deci, haideți să îi definim:
  • Virus: Un program care vă atacă datele. Poate afișa un mesaj prostesc, care să vă irite. Sau poate distruge tot ce aveți pe hard drive.
  • Trojan horse: Un program care are o încărcătură secretă, malițioasă. Ați putea primi un email, cu un program atașat. Puteți crede că programul vă este util. Dar este posibil ca acesta să aibă și o componentă malițioasă. Aceasta poate descărca viruși de pe Internet. Sau vă poate afla numerele cardurilor de credit, trimițându-le către un alt computer din Internet. Sau poate fi un virus în sine.
  • Worm: Atunci când deschideți un atașament e-mail, acest program intră în agenda dvs. și se trimite singur către toate contactele de acolo. Atunci când ajunge la
    destinatari, repetă procesul. Acesta este modul în care aplicațiile „worm” se multiplică ajungând în toată lumea. Aplicațiile tip „worm” sunt de cele mai multe ori viruși.
Creatorii de viruși tind să meargă acolo unde pot găsi potențiale victime. Deoarece Windows deține mai mult de 90% din cota de piață a sistemelor de operare, utilizatorii de Windows sunt ținte. Virușii pentru Macintosh sau Linux nu sunt atât de răspândiți.
Deci cum vă puteți proteja? Lucrați în siguranță. Iată cum:
  1. Instalați un program antivirus.
    Există multe astfel de programe. AVG Anti-Virus (www.grisoft.com), de la Grisoft, este gratuit. Multe altele — printre cele mai bune fiind McAfee, Symantec și Panda — nu sunt costisitoare. În cele mai multe cazuri ele vor costa mai puțin de 40 $. Veți avea un suport tehnic mai bun pentru versiunile plătite. Toate programele antivirus oferă actualizări. Trebuie doar să le descărcați de pe site-ul producătorului. Actualizările sunt importante. Apar noi viruși în mod constant, iar actualizările vă asigură că programul antivirus le poate recunoaște.
    Cel mai ușor mod de a cumpăra un antivirus este să îl descărcați de pe Internet. Le puteți găsi și în magazine. Atunci când instalați software-ul, selectați opțiunea de actualizare automată. Astfel, nu va trebui să vă mai gândiți la acest lucru. De asemenea, veți dori ca programul anti-virus să ruleze pe fundal. Dacă activați un virus printr-un atașament e-mail, programul îl va prinde. Mai mult, un antivirus vă protejează împotriva aplicațiilor tip „worm” din Microsoft Outlook sau Outlook Express. Programul poate fi setat să pornească la inițierea Windows.
  2. Instalați un firewall.
    Există două tipuri de firewall: hardware și software. Cei mai mulți utilizatori casnici și micile companii folosesc software. Ca și pentru programele antivirus, există o serie de producători. De fapt, McAfee și Symantec vând programe firewall odată cu antivirusul.
    Există și versiuni gratuite pentru uz personal – nu pentru afaceri. Acestea sunt ZoneAlarm (www.zonelabs.com) și Outpost. Mie îmi place în mod special ZoneAlarm, un program pe care l-am folosit timp de câțiva ani.
    În general, un firewall vă va face computerul invizibil de pe Internet. Computerele au niște puncte de comunicare, sau porturi, care pot fi folosite pentru transmisiuni din și în afară. Hackerii pot instala programe spion - „sniffer”, pentru a găsi computere cu porturi deschise. Ei țintesc aceste computere, deoarece programele spion instalate de aplicațiile „Trojan horse” folosesc chiar acele porturi deschise pentru a comunica cu Internetul.
    Cele mai multe programe firewall opresc transmisiunile din partea programelor care încearcă să acceseze Internetul. Deci, dacă un program spion ajunge pe computer, transmisiunile sale vor fi interceptate. Firewall-ul vă va întreba dacă autorizați transmisiunea. Dacă răspundeți „nu”, o va bloca.
    Firewall-ul va bloca și programele care încearcă să acceseze Internetul, cum ar fi browserul Web browser. Va întreba dacă un anumit fișier poate trece. Unele dintre ele sunt evidente. Internet Explorer sau Netscape sunt valide, clar. La fel sunt și programele e-mail. Dar altele sunt obscure. Dacă nu știți, spuneți "nu." Dacă lucrurile nu funcționează cum ar trebui, întoarceți-vă și spuneți „da”. Dacă nu sunteți sigur de un fișier, firewall-ul s-ar putea să aibă informații despre acesta. Sau puteți verifica pe Internet.
    Firewall-urile se instalează ca orice alt software. În timpul instalării, vi se va da opțiunea de a fi atenționat atunci când o amenințare este îndepărtată. Vă veți plictisi repede. Totuși, dacă vreți să știți ce inamici aveți, dați click pe „da”. Vă puteți întoarce oricând pentru a schimba această opțiune.
    Windows XP are un firewall integrat. Ascunde computerul destul de bine. Dar nu oprește transmisiunile către exterior.
    Dacă vreți să îl verificați, click pe Start > Control Panel. Dublu-click pe Network Connections. Click dreapta pe conexiunea dvs. de rețea și apoi click pe Properties. Selectați Advanced. Verificați caseta din Internet Connection Firewall și dați click pe OK.
    Dacă aveți un router, acesta probabil are un firewall integrat. Acestea sunt foarte eficiente. Dar verificați instrucțiunile pentru a fi siguri că este setat corect.
  3. Aplicați patch-urile pentru sistem.
    Aplicațiile Microsoft sunt mari. Companiile de securitate verifică Windows și alte programe constant, pentru a detecta problemele. La fel fac și hackerii. Microsoft oferă actualizările necesare pentru a îndepărta orice vulnerabilități. Windows XP va descărca și va instala aceste actualizări automat. Pentru a găsi setarea automată, click pe Start > Control Panel. Dublu-click pe System. Selectați Automatic Updates. Selectați opțiunea de actualizare cea mai convenabilă.
    Pentru a actualiza Windows 98 și Windows Me (Millennium Edition) manual, click pe Start > Windows Update. Puteți automatiza și actualizările Windows Me. Pentru a face acest lucru, click Start > Settings > Control Panel. Dublu click Automatic Updates. Alegeți și apoi click pe OK.
  4. Faceți-vă copii de siguranță.
    Dacă aveți un virus, s-ar putea să vă distrugă datele. În cel mai rău caz, compania dvs. va avea mult de suferit. De ce să riscați? Protejați-vă prin realizarea copiilor de siguranță.
    Cea mai sigură cale este de a realiza copii de siguranță pe un mediu detașabil, cum ar fi o casetă, un CD sau DVD care poate fi rescris. Dacă această copie este detașată din computer, un virus nu o poate ataca. De asemenea, puteți stoca copia în afara sediului firmei, protejându-vă astfel de incendii sau de furturi.
Orice ați face, protejați-vă împortiva virușilor, sau a aplicațiilor „Trojan horse” și „worm”. Instalarea software-ului necesar nu este dificilă. Programele antivirus și firewall nu trebuie întreținute, odată ce au fost instalate. Nu-i lăsați pe pirații internetului să vă atace.
Microsoft Forefront
Linie completă și avansată pentru securizarea rețelelor - servere, stații și perimetru - împotriva multiplelor forme de atacuri.
Microsoft Small Business Server
Windows Small Business Server, soluția completă ca server de rețea pentru IMM-uri, include ISA Server, un puternic firewall de rețea. Cu Small Business Server se pot implementa și forța politici pentru calculatoarele din rețea: restricționarea instalărilor de software, drepturi de navigare Web și scanare de mesaje e-mail.
Windows Live OneCare
Scanare antivirus gratuită, online, a calculatorului dvs. În plus, scăpați de fișierele inutile și îmbunătățiți performanțele.
Kim Komando
Kim Komando scrie despre tehnologia locurilor de muncă și despre aspecte legate de securitate. Ea este gazda celui mai mare talk-show radio difuzat național pe tema computerelor și a internetului și scrie articole pentru mai mult de 100 de publicații Gannett și pentru USA Today. Ascultații Kim's show la cel mai apropiat post radio.

Vrei sa fii la curent cu articolele publicate ? ABONEAZA-TE ACUM ! Nu te costa nimic

comments

0 Responses to "lucrati in siguranta pe computer si contracarati amenintarile virtuale"

Post a Comment